Chleb z mleka roślinnego

Nasza Wiedza | Chleb z mleka roślinnego 4
chleb z mleka roślinnego

Przepis na chleb z mleka roślinnego.

Składniki:

  • 250 g mąki razowej
  • 250 g mąki,
  • 320 ml mleka roślinnego (użyłem mleka z brązowego ryżu),
  • 30 g margaryny,
  • 25 g brązowego cukru,
  • 10 g soli,
  • 10 g suszonych drożdży

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę pszenną i razową, cukier, sól i drożdże. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim margarynę. Mleko musi być tak gorące, że nie da się wytrzymać sprawdzając palcem. Wlać mleko i margarynę do miski z mąką i wypracować gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przykryć i pozostaw w ciepłym miejscu min. 1 godzinę, aż podwoi objętość.

 

wyrobione ciasto
wyrobione ciasto



Włożyć ciasto do formy i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

ciasto w formie
ciasto w formie

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Przed pieczeniem możemy posmarować mieszaniną octu i wody i piec przez 25-30 minut.

 

chleb-mleko-roslinne-2
do piekarnika

 

Chleb po puknięciu na dole powinien dać głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce.

gotowy chleb
gotowy chleb

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*