Co to jest NNKT?

NNKT jest to skrót od niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. To są kwasy, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, dlatego też muszą być dostarczane w pożywieniu, w przeciwieństwie do kwasów endogennych.

Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia się grupę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne węgiel-węgiel w łańcuchu węglowodorowym reszty kwasowej. Są one niezbędnym elementem diety człowieka (stanowią grupę tzw. witamin F), gdyż są potrzebne do tworzenia ważnych związków, np. prostaglandyn.

NNKT według najnowszych badań pomagają rozkładać tłuszcze, więc warto spożywać produkty zawierające kwasy tłuszczowe, żeby wyeliminować tłuszcz.

Jakie potrawy/produkty zawierają NNKT? Zawierają je m.in.:

-orzechy

-nasiona

-awokado

-ryby

Warto jest jeść zdrową żywność, ale nie oznacza to niejedzenia nienasyconych tłuszczy, bo są one potrzebne. Obniżają one poziom cholesterolu, zwiększają odporność, wzmacniają skórę, tkankę kostną i nawilżają ciało.

Wiele diet mówi o tym, by nie jeść tłuszczów, ale chodzi im o te złe tłuszcze nasycone. Pamiętajmy o tym.

NNKT są też stosowane w kosmetyce, warto jest kupić balsam z tłuszczami,które odżywią i uelastycznią naszą skórę.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*