Cynamonowy chleb z rodzynkami

Nasza Wiedza | Cynamonowy chleb z rodzynkami 1

Uwielbiam słodki cynamonowy chleb z rodzynkami, lub innymi suszonymi owocami, posmarowany dżemem i jogurtem roślinnym. Nie znam nic lepszego.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki letniej wody,
  • 3/4 szklanki rodzynek,
  • 1 łyżka suszonego mleka roślinnego,
  • 1 łyżka masła lub oleju,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Wykonanie:

W większej misce, wsypujemy mąkę, mleko w proszku, cukier, drożdże i cynamon. Mieszamy i dodajemy masło (olej) i po trochu wlewamy ciepłą wodę. Przygotowujemy gładkie niesklejające ciasto które jest zarazem elastyczne, do którego dodajemy rodzynki  lub inne suszone owoce. Następnie przykrywamy i pozostawić w ciepłym miejscu aby ciasto wyrosło na co najmniej 1 godzinę (lub aż podwoi objętość). Po wyrośnięciu wykładamy ciasto w formy do chleba, które wyłożone są papierem do pieczenia lub wysmarowane masłem. Ustaw piekarnik na 170 stopni. Piec 30 minut lub do momentu gdy skórka będzie w pięknym złotym kolorze. 

Rodzynki mogą zostać całkowicie lub częściowo zastąpione żurawiną lub jeśli nie ma nic pod ręka inne suszone owoce.

cynamonowy-chleb-1
Cynamonowy chleb z dżemem i jogurtem

 

 

cynamonowy-chleb-2
Cynamonowy chleb z rodzynkami lub żurawiną jeśli nie ma się pod ręką rodzynek.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*