Domowe bułeczki – rolki

Nasza Wiedza | Domowe bułeczki - rolki 5

Domowe bułeczki – rolki, które można użyć do skomponowania domowego hotdoga albo kanapki.

Składniki

  • 470 g mąki kukurydzianej lub mąki
  • 270 ml letniej wody,
  • 70g masła roślinnego,
  • 7g suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • garść pestek dyni

Procedury

Nasypać mąki do dużej miski, z jednej strony możemy dodać drożdże oraz sól z cukrem. Następnie ziarno dyni i wymieszać. Dodać masło i mieszając powoli dolewamy letniej wody.

 

domowe-buleczki-1
Ciasto do wyrośnięcia

 

Przygotuj gładkie ciasto i przykryj folią.  Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi objętość.

 

Wyrośnięte ciasto
Wyrośnięte ciasto

 

Po wyrośnięciu ciasto dzieli się na potrzebną liczbę sztuk (ja z tego robię 10 rolek), rolujemy je w kształt hot doga. Gotowe bułeczki pieczemy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i resztką mąki kukurydzianej (lub mąki). Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 20 minut.

 

Rolujemy w bułki
Rolujemy w bułki

 

 

W międzyczasie nagrzej piekarnik do 210 stopni. Przed pieczeniem nacieramy mlekiem i masłem roślinnym. Piec około 15 minut. Po upieczeniu, poklep do dołu jeśli usłyszysz pusty/głuchy dźwięk są gotowe, Wyciągamy z piekarnika do całkowitego ostygnięcia.

Wskazówka: zaleca się umieścić w piecu miskę ze stali nierdzewnej z wodą dla wytworzenia pary.

Gotowe bułeczki
Gotowe bułeczki

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*