Hamburgerowe bułeczki

Nasza Wiedza | Hamburgerowe bułeczki 2
Bułeczki hamburgerowe wegańskie

Wegańskie bułeczki hamburgerowe

Składniki:

  • 680 g mąki
  • 200 ml letniej wody,
  • 200 ml mleka roślinnego, może być sojowe
  • 15 g suszonych drożdży,
  • 2 łyżki masła roślinnego (lub oleju),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

W misce wymieszać razem mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodaj stopione masło, mleko i wodę. Przygotowujemy elastyczne i nie lepkie ciasto, które możemy po wyrobieniu odstawić do miski i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę (lub aż podwoi objętość). Rozdzielić ciasto na 8 części, natrzeć mlekiem roślinnym i odstawić na kolejne 30 minut.

 

buleczki-hamburgerowe3

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Gotowe bułeczki przed pieczeniem ponownie natrzeć olejem roślinnym, posypać sezamem lub makiem i piec przez 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić na siatce.

buleczki-hamburgerowe1

 

 

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*