Indyjski chleb – NAAN

Nasza Wiedza | Indyjski chleb - NAAN 3

Indyjski chleb – NAAN to bardzo smaczna odmiana pieczywa która z łatwością można upiec samemu.

Potrzebne będą:

  • 3 szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki jogurtu lub śmietany,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • sól

Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól, cukier, jogurt, olej i masło i wymieszać dokładnie wszystko razem. Następnie dodać jajko i wlewać mleko po trochu ciągle mieszając. Mieszamy aż ciasto będzie gładkie, Nie może być lepkie, a następnie przykrywamy wilgotną ściereczką miskę. Jeśli ciasto będzie lepkie, dodać mąkę. Odstawić na 2 godziny. Następnie podzielić ciasto na kulki wielkości dłoni i następnie robimy placki ½ cm grubości. Układamy tak uformowane naleśniki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor, około 5-10 minut po jednej 5-10 minut po drugiej stronie. Upieczone natrzeć masłem. Można przyprawić czosnkiem lub ziołami do smaku.  

Uwaga. Do ciasta dodałem drobno posiekanej natki pietruszki i wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.

 

naan-indyjski-chleb1
Gotowe cisto

 

naan-indyjski-chleb2
placki przygotowane do pieczenia

 

naan-indyjski-chleb3
Naan po upieczeniu posmarowany masłem

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*