Kurczak z ananasem i miętą

Niezbyt często dodaję miętę do potraw mięsnych ale szczerze przyznaję, że kurczak w ananasie świetnie smakuje z miętą. Na początku bałam się, że mięta zbytnio zdominuje smak jednak pod wpływem ciepła mięta nadaje świeży posmak całemu daniu. Skoro już użyłam mięty to poszłam na całość i dodałam jej także do ryżu i wyszło zaskakująco dobrze, ale oczywiście możecie z tego zrezygnować i ugotować zwykły makaron.

Potrzebne składniki:
2 filety z kurczaka
1 puszka ananasa w plastrach
duży pęczek mięty
2 torebki ryżu długoziarnistego
1 średniej wielkości cebula
2 łyżeczki koncentratu
1 łyżka stołowa keczupu
olej do smażenia
przyprawy (przyprawa do kurczaka, sól, pieprz)

Filety oczyszczamy, myjemy i osuszamy a następnie kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i odrobiną soli i pieprzu. Mięso odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Ananasy kroimy w dosyć dużą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli.

Mięso wyjmujemy z lodówki i dodajemy do cebulki. Całość smażymy aż mięso się zarumieni. Następnie dodajemy koncentrat i keczup oraz wlewamy kilka łyżek (około połowę) zalewy z ananasa i mieszamy. Jeśli całość jest za gęsta dolewamy trochę bulionu albo wody. Mięso dusimy aż będzie miękkie.

Miętę płuczemy i drobno siekamy. Połowę mięty dodajemy do mięsa razem z ananasem i mieszamy.

Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu al dente. Ryż wyjmujemy z woreczków, wysypujemy do miseczki, dodajemy do niego miętę i mieszamy. Z ryżu robimy kulki za pomocą gałki do lodów albo po prostu ręcznie.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*