Orkiszowe bajgle

Nasza Wiedza | Orkiszowe bajgle 4
gotowy bajgiel z serem

Orkiszowe bajgle domowej roboty

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej,
  • 150 g mąki razowej,
  • 300 ml letniej wody,
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 białko jaja,
  • różne nasiona do posypania,

Wykonanie:

Mieszamy w misce mąkę razową z orkiszową. Dodajemy drożdży, sól z cukrem. Wymieszać stopniowo wlewajac ciepłą wodę. Przygotuj gładkie, nieklejące się ciasto, a następnie przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę (lub aż podwoi objętość). Następnie dzielimy ciasto na części (około 8 sztuk). Każdy kawałek w kulkę. W środku możemy zrobić otwór palcem. Zagotowujemy wodę do wrzenia w garnku. Gotowe bułeczki (w zależności od wielkości, ale nie więcej 4 sztuki), wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 1 minutę. Następnie wykładamy i odsączamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy pędzelkiem ubitym jajkiem lub mlekiem i umieszczamy w piecu nagrzanym do 200 stopni. Piec około 20 minut. Bajgiel jest gotowy, jeśli po pukaniu od spodu wyda głuchy dźwięk. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na siatce.

NB. Ciasto można urozmaicić różnymi nasionami, orzechami, itp. Możemy dodać np. cynamon, czekoladę…

 

urobione ciasto
urobione ciasto

 

ciasto po wyrośnięciu
ciasto po wyrośnięciu

 

ciasto dzielimy na równe kawałki
ciasto dzielimy na równe kawałki

 

bajgiel gotowy do gotowania
bajgiel gotowy do gotowania

 

bajgiel po kąpieli
bajgiel po kąpieli

 

gotowy bajgiel z serem
gotowy bajgiel z serem

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*