Piwny chleb z czarnego piwa

Nasza Wiedza | Piwny chleb z czarnego piwa 2
Po upieczeniu

Piwny chleb należy do jednego z najciekawszych smaków pieczywa na jakie natrafiłem.

Składniki:

  • 550 g mąki razowej,
  • 200 g mąki,
  • 300 ml mocnego czarnego piwa
  • 220 ml maślanki,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej

Wykonanie:

Do większej miski wsyp pszennej mąki, sody i soli. Wymieszaj i wsyp mąkę razową i cukier. Wymieszać maślankę z piwem i przygotować solidne nieklejące się ciasto. Przekładamy ciasto do wysmarowanych olejem form do pieczenia chleba chleb i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Piec przez kolejne 25 minut. Po upieczeniu chleba powinien mieć złotą skórkę, a pukając w spód powinien wydać głuchy dźwięk. Podawać po ostygnięciu.

Pięknie pachnący, świeży i puszysty chleb z piwa i maślanki przyjemny niepowtarzalny smak. Użyłem piwa Guinness.

Przed pieczeniem
Przed pieczeniem

 

Po upieczeniu
Po upieczeniu

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*