Polędwiczki wieprzowe po warszawsku

Współczesna wersja przedwojennego przepisu

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (Polędwiczki wieprzowe po warszawsku):
2 polędwiczki wieprzowe – około 300g
200 g chrzanu śmietankowego
200 g masła lub margaryny np. Kasia (najlepiej w temperaturze pokojowej)
2 łyżki miodu
1 łyżka Przyprawy do mięs KNORR
2 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:

Polędwiczki oczyścić z żyłek i odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkości.
Mięso zamarynuj, obsypując je Przyprawą do mięs Knorr i pozostaw na co najmniej 30 minut.
Następnie mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 do 15 minut – do momentu, gdy uzyska różowy kolor. Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź.
Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło, miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj. W ten sposób powstanie krem chrzanowy.
Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 cm, ale nie docinaj go dokońca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 cm i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości.
Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*