Pomidorowa foccacia

Nasza Wiedza | Pomidorowa foccacia 3
foccacia

Przepis na super danie kuchni włoskiej. Pomidorowa foccacia.

Składniki:

na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 15 g suszonych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru

inne:

  • 8-10 cherry pomidory,
  • 2 średnie pomidory,
  • 4 ząbki czosnku, świeża bazylia i rozmaryn, oliwa z oliwek

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Możemy dodać wodę z olejem i przygotować ciasto tak by nie było lepkie. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby urosło na co najmniej 1 godzinę. Gdy ciasto urośnie, wykładamy go na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wysypaną odrobiną mąki. Rozciągnąć cienką warstwę na całą blachę. Kładziemy na wierzchu połowę pomidorów cherry, wciskamy je lekko w dół do ciasta i plasterki większych pomidorów. Następnie posypujemy bazylią  i drobno posiekanym rozmarynem, dodać zmiażdżony czosnek i skropić oliwą z oliwek.

 

wyrośnięte ciasto
wyrośnięte ciasto

 

Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Następnie umieścić w piecu, rozgrzanym do 220 stopni i piec około 25 minut. Ostudzić i podawać.

Upieczona foccacia
Upieczona foccacia

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*