Razowe bagietki

Nasza Wiedza | Razowe bagietki 2

Przepis na razowe bagietki

Składniki:

  • 300 g mąki razowej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 350 ml wody,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli,
  • olej

Procedura

Wsypać do misy obie mąki, dodać drożdże. Dodaj trochę wody i zacznij zagniatać ciasto ręcznie. Stopniowo wlewaj więcej wody jeśli ciasto robi się zbyt suche. Gdy ciasto zrobi się stałe, dolewamy olej i zagniatamy jeszcze około 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.Przekładamy ciasto z powrotem do miski którą możemy przetrzeć lekko olejem. Przykrywamy ściereczką lub spożywczą folią i pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej 3 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto do lekko posypanej mąką powierzchni, podzielone na dwie części. Następnie formujemy pożądany kształt, a następnie przykrywamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25-30 minut. Aby nie popękały dobrze jest trzymać na dole piekarnika stalową miseczkę napełnioną wodą by wytworzyć parę. Można eksperymentować, dodać nasiona, zioła itp.

Uwaga zrobiłem dwie różne kanapki – jedna wypełniona czarnymi oliwkami i serem feta oraz jalapenos a drugą nasionami słonecznika i dyni.

 

Bagietki przed pieczeniem
Bagietki przed pieczeniem

 

Rozkrojona bagietka z serem feta i czarnymi oliwkami
Rozkrojona bagietka z serem feta i czarnymi oliwkami

 

smacznego
smacznego

1 Trackback / Pingback

  1. Cıvata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*