Ricottowe rogaliki z oregano

Nasza Wiedza | Ricottowe rogaliki z oregano 2
gotowy wypiek

Jeśli chodzi o wypieki z sera, ciekawą propozycją są ricottowe rogaliki z oregano.

Składniki:

  • 450 g białej mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 100 ml wody,
  • 100 ml mleka sojowego
  • 100 g sera ricotto,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży,

Wykonanie:

Wsypać mąkę do miski, dodać sól, drożdże i oregano.Wymieszać. Następnie dodać wodę, mleko sojowe, ser ricotto i olej. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką lub spożywczą folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na co najmniej 1-2 godziny. Po wyrośnięciu podzielić na 10 do 12 równej wielkości kawałków. Z każdej porcji wałkujemy rolki do około 20 centymetrów a następnie formujemy w rogaliki. Następnie układamy  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Posmarować pędzelkiem wierzch jajkiem i włożyć do piekarnika . Piec około 15 minut, jeśli jest gotowe po popukaniu spodu powinno wydać głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce.

Rogaliki z oregano pachną świetnie i tak smakują…

ciasto przed formowaniem
ciasto przed formowaniem

 

rogaliki przed pieczeniem
rogaliki przed pieczeniem
gotowy wypiek
gotowy wypiek

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*