ceremonia-picia-herbaty

Ceremonia picia herbaty

4 kwietnia 2013 0

Jedną z form spędzania czasu w Japonii jest picie zielonej herbaty. Można to nazwać ceremonią, gdyż jest kilka zasad dotyczących parzenia herbaty, oraz ze względu […]

sushi

Sushi

6 marca 2013 0

Najbardziej znaną potrawą japońską jest najprawdopodobniej sushi. Składa się ona z ryżu, owoców morza, jajek, grzybów i warzyw. Jest wiele sposobów na przygotowanie sushi. Jedno […]

sos-sojowy

Sos sojowy

6 marca 2013 0

Sos sojowy już od dawna stosowany jest w kuchni japońskiej i nie tylko. Był jednym z najwcześniej stosowanych sosów. Od XVI wieku jego skład praktycznie […]

sake-bomb

Sake Bomb

6 marca 2013 0

Jest drink. Tak zwany fast shot. Sposób przyrządzenia Do kufla wlewany piwa na wysokość trochę większą niż kieliszek z sake; na kuflu kładziemy dwie pałeczki, […]

sake

Sake

6 marca 2013 0

Sake jest japońskim trunkiem wykonanym z ryżu. Jest to wino produkowane w całej Japonii. Najlepsze jego wyroby można spotkać jednak w prefekturze Kochi. Jest to […]

rodzaje-sushi

Rodzaje sushi

6 marca 2013 0

Rodzaje sushi Sushi jest w Japonii bardzo popularną potrawą. Nie ma się więc co dziwić, że powstało tak wiele jej rodzajów. Możemy wyróżnić: Nigiri-zushi, które […]

rodzaje-sake

Rodzaje sake

6 marca 2013 0

Rodzaje sake Sake czyli japońskie wino wytwarzane w tym kraju już od setek lat nadal jest bardzo popularnym trunkiem. Sake nie jest wódką jak to […]

podawanie-sake

Podawanie sake

6 marca 2013 0

Podawanie sake Sake nie jest podawane jak tradycyjne wina w Europie. Japończycy nie używają wysokich kieliszków do tego celu. Zamiast nich używane są drewniane naczynia […]