Jak inaczej nazywa się pasztet?
Jak inaczej nazywa się pasztet?

Pasztet może mieć wiele różnych nazw, w zależności od regionu i tradycji kulinarnych. W Polsce popularne są nazwy takie jak „terrina”, „galaretka”, „pieczeń”, „pasztecik”, „pate” czy „pasztetowa”. W innych krajach można spotkać nazwy takie jak „pâté”, „terrine”, „galantine” czy „meatloaf”.

Pasztet bezmięsny – przepis

Pasztet bezmięsny – przepis

Pasztet to jedno z tych dań, które kojarzą nam się z tradycyjną kuchnią polską. Jednak, jak się okazuje, pasztet to nie tylko mięsna potrawa. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na wegetariański lub wegański styl życia, dlatego też powstają różnego rodzaju przepisy na pasztety bezmięsne. W tym artykule przedstawimy przepis na pasztet bezmięsny, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom.

Składniki:

– 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka suszonej szałwii
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 1/2 szklanki mleka roślinnego
– 2 jajka

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

2. W misce wymieszaj ciecierzycę, kaszę jaglaną, sos sojowy, tymianek, szałwię, rozmaryn, sól i pieprz. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek i dokładnie wymieszaj.

3. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą i mleko roślinne. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

4. Do masy z ciecierzycy dodaj mieszankę bułki tartej i mleka roślinnego i dokładnie wymieszaj.

5. Przełóż masę do formy do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

7. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

8. Podawaj na ciepło lub na zimno, np. z sałatką.

Ten przepis na pasztet bezmięsny jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Pasztet ten jest bardzo smaczny i aromatyczny, a dzięki dodatkowi kaszy jaglanej i ciecierzycy jest również bardzo sycący. Można go podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę lub danie główne. Pasztet bezmięsny to idealna propozycja dla wegetarian i wegan, ale również dla wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zdrowego.

Pytania i odpowiedzi

Pytanie: Jak inaczej nazywa się pasztet?
Odpowiedź: Pasztecik.

Konkluzja

Inaczej nazywa się pasztet jako „terrina” lub „pâté” w języku francuskim.

Wezwanie do działania: Podaj inną nazwę dla pasztetu i sprawdź, co jeszcze znajdziesz na stronie https://www.niebonie.pl/.
Link tagu HTML: https://www.niebonie.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here