Połączenie wina z serami raczej nie jest trudnym zadaniem. Jest to dobry wybór na imprezy i wieczorny odpoczynek z rodziną. Faktem jest, że wino to trunek niezwykle ceniony na wielu uroczystościach. Sprawdźmy, jak połączyć te dwa produkty i o czym trzeba pamiętać. Dlaczego wina są tak chętnie łączone z serami? Jakie zalety warto docenić?
Wino i ser
Dobór sera do wina trzeba dokładnie przemyśleć, mając na uwadze wskazówki ekspertów. Wskazują oni, że warto łączyć sery o smaku intensywnym z równie intensywnymi winami. Do delikatnego sera z kolei wybierzmy wino różowe lub białe. Poszukując idealnego rozwiązania, nie zapominajmy o tym, że wytrawne wino czerwone trzeba połączyć z aromatycznym serem, przykładowo kozim. Ser do wina to doskonała przekąska, która cieszy się sporą popularnością na imprezach.
W sytuacji, gdy urządzamy wieczór dla znajomych, możemy postawić na wino i ser z jednego regionu. Kozie sery to propozycja, jakiej nie może zabraknąć na stole wtedy, gdy chcemy zadbać o elegancję i klasę. Jaki ser do wina wybrać? Pamiętajmy o tym, że ogromne znaczenie ma zachowanie kontrastu w takich połączeniach. Przykładowo, wybierając wino czerwone wytrawne, podajmy do niego delikatniejszy ser. Zachowanie balansu bywa sporym wyzwaniem i zazwyczaj jest związane z doświadczonymi koneserami win oraz serów.
Ser do wina
Przyjrzyjmy się teraz temu, jakie sery dobrać do wina białego, czerwonego i musującego. W pierwszym przypadku sprawdzają się produkty z białą pleśnią i naturalne kozie sery. Jeżeli zamierzamy wybrać słodkie białe wino, możemy do niego dobrać przysmak z niebieską pleśnią. Faktem jest, że pyszne sery kozie oferuje sklep Magdy Gessler. Ciekawe propozycje z powodzeniem znajdziemy na stronie https://delikatesy.ufukiera.pl/naturalne-sery. W tym miejscu szeroka oferta łączy się z atrakcyjnymi cenami.
Ser do wina czerwonego powinien być pełen smaku. Można dobrać twarde sery żółte, typu grana padano, radamar lub parmezan. Dobrym wyborem jest także cheddar. Do naszej deski serów z powodzeniem dołączymy również sery wędzone, które idealnie pasują do wina czerwonego. A jaki ser do wina musującego spełni nasze oczekiwania? Trzeba wiedzieć, że wina musujące także sprawdzają się jako dodatek do serów. Najlepiej jest postawić na sery tłuste. Musujące wino nadaje im lekkości, a takie połączenie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Jak widać, zarówno kozie sery, jak i inne, sprawdzają się w połączeniu z pysznymi winami, przy czym trzeba mieć na uwadze doskonały smak i niezapomniany aromat tych produktów.
Delikatesy Magdy Gessler to szeroki wybór produktów najwyższej jakości oraz gotowych dań prosto z restauracji U Fukiera.