9 korzyści zdrowotnych z jedzenia suszonych owoców

Owoce dostarczają witamin i składników odżywczych dla utrzymania zdrowia. Jedzenie tylko jednego rodzaju owoców nie wystarczy. Według niektórych badań ludzie powinni jeść różnorodne owoce, aby uzyskać wszystkie potrzebne im składniki odżywcze.

Regularne spożywanie różnych owoców może być trudne. Nie wszystkie rodzaje owoców są dostępne przez cały rok. Ponadto dla większości ludzi może być niewygodne chodzenie na zakupy tylko po świeże owoce.

Zwiększa spożycie składników odżywczych

Spożywanie większej ilości suszonych owoców może dostarczyć organizmowi więcej składników odżywczych. Proces suszenia powoduje kondensację składników odżywczych w owocach. Może dostarczać więcej potasu, kwasu foliowego, magnezu i wielu innych składników odżywczych.

Zapobiega i kontroluje cukrzycę

Pomimo dużej zawartości cukru, suszone owoce mogą zapobiegać i zmniejszać ryzyko cukrzycy. Zwykłe suszone owoce, takie jak rodzynki, posiadają w swoim składzie przeciwutleniacze.

Przeciwutleniacze w suszonych owocach mogą poprawić odpowiedź insuliny. Mogą również zapobiegać stresowi oksydacyjnemu i zapaleniu trzustki.

Wzmacnia układ odpornościowy

Aby szybko wzmocnić układ odpornościowy, pomocne mogą być suszone jagody goji. Są uważane za pożywienie, które zawierają żelazo, witaminę A i witaminę C. Ponadto mają niższą zawartość kalorii i węglowodanów.

Poprawia zdrowie okrężnicy i przewodu pokarmowego

Suszone owoce mogą pomóc w poprawie zdrowia okrężnicy i przewodu pokarmowego. Posiada błonnik prebiotyczny. Pomaga to zdrowym bakteriom w utrzymaniu przewodu pokarmowego w dobrej kondycji. Suszone śliwki są bogate w potas, witaminę A, witaminę K i błonnik.

Zmniejsza objawy lęku i depresji

Suszone jagody goji mogą również zmniejszyć niepokój i depresję. Polisacharydy w jagodach goji mogą zwiększać poziom melatoniny i/lub serotoniny. Przeciwutleniacze zawarte w jagodach goji mogą również złagodzić niepokój i poprawić pamięć.

Wspomaga odchudzanie

Niektóre suszone owoce, takie jak morele, daktyle, suszone śliwki i rodzynki, mogą pomóc w zwiększeniu metabolizmu. Zwiększony metabolizm może poprawić energię i promować utratę wagi.

Poprawia zdrowie serca

Suszone owoce mogą również poprawić zdrowie serca. Suszone owoce zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy i błonnika. Te składniki są niezbędnymi elementami w utrzymaniu zdrowego serca. Suszona żurawina może pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi.

Utrzymuje zdrową skórę

Włączenie większej ilości suszonych owoców do diety może również zachować świeży i zdrowy wygląd skóry. Suszone mango dostarczają omega 3 i inne tłuszczowe składniki odżywcze, które poprawiają jakość skóry. Rodzynki zawierają resweratrol, który jest naturalnym inhibitorem starzenia się skóry.

Zapobiega anemii i nadciśnieniu

Wiele rodzajów suszonych owoców, takich jak morele, jest bogatych w potas. Żelazo można również znaleźć w morelach, suszonych śliwkach i rodzynkach. Zwiększenie spożycia żelaza może pomóc zmniejszyć ryzyko anemii. To sprawia, że ​​suszone owoce są niezbędnym elementem diety wegańskiej i ciążowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here