Pomidor jest jednym z ulubionych warzyw wszystkich Polaków. Trudno się temu dziwić, skoro niezależnie od pory roku zawsze można go dostać czy to na targu, czy to w najzwyklejszym hipermarkecie.
Pomidory są też bardzo smaczne. Co prawda te sklepowe zimą i jesienią tracą swój wyjątkowy smak i aromat, ale i tak potrafią stać się fajnym dodatkiem do zwykłych kanapek z żółtym serem czy bazą dla naturalnego sosu pomidorowego do makaronu bądź mięsnych klopsów.
Pomidory warto też jeść z uwagi na ich wartości odżywcze. Są to bardzo zdrowe i jakościowe warzywa, które zawierają liczne witaminy, substancje mineralne, a także likopen, czyli barwnik o właściwościach antyoksydacyjnych. No to jakie witaminy ma pomidor i w jaki sposób oddziałują one na ludzki organizm? Dlaczego warto regularnie sięgać po te klasyczne czerwone warzywa?
Za prozdrowotne właściwości pomidorów w głównej mierze odpowiada właśnie likopen. Jest to naturalny barwnik, który odpowiada za ich apetyczny i piękny czerwony kolor. Likopen nie ma żadnych wad, a za to mnóstwo zalet. Niezależnie od tego, jaką jego dawkę się przyjmie, nie ma takiej możliwości, aby doprowadził on do pojawienia się jakichkolwiek skutków ubocznych. W zamian oferuje wiele dobroci. Likopen jest jednym z najmocniejszych antyutleniaczy, dlatego swoim działaniem może przewyższać nawet witaminy A, E i C. Doskonale radzi sobie ze zwalczaniem wszelkich wolnych rodników. Zapewnia skórze młody wygląd i chroni ją przed pojawianiem się nowych zmarszczek. Ma też działanie antynowotworowe, dlatego może być stosowany w celu zapobiegania różnym nowotworom. Likopen nie jest jednak jedynym dobrym związkiem występującym w pomidorach.
Ulubione warzywa Polaków wykazują się również sporą zawartością witaminy C. Większości osób ta substancja odżywcza kojarzy się z cytrynami lub innymi cytrusowymi owocami, ale jednak prawda jest taka, że znacznie więcej można jej sobie dostarczyć właśnie z różnego rodzaju warzywami. Pomidory są w tym świetnie. A występująca w nich witamina C jest jednym z najważniejszych związków dla ludzkiego organizmu. Na pewno każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ma ona zdolność do poprawiania ogólnej odporności. Co prawda nie jest w stanie całkowicie zapobiec przeziębieniom czy grypom bądź anginom, ale jeżeli przyjmuje się ją regularnie, to wyraźnie skraca czas trwania choroby. Oprócz tego witamina C jest związkiem niezbędnym dla prawidłowego wchłaniania żelaza, dlatego dba o to, by w krwi nie zabrakło erytrocytów i tym samym zapobiega anemii oraz niedokrwistości.
Jakie witaminy ma pomidor?
Oprócz witaminy C występuje w nim także spora ilość m.in. witaminy A. Ona ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Zapobiega tzw. kurzej ślepocie, polegającej na niedowidzeniu po zmroku oraz dba o prawidłowy wzrost i stan siatkówki oka. Witamina A tak jak witamina C jest również sporym wsparciem dla układu odpornościowego. Potrafi zabezpieczyć cały organizm przed różnego rodzaju chorobami, gdyż zwalcza wolne rodniki i przyspiesza usuwanie szkodliwych oraz trujących związków.
Witamina A na pewno będzie ważnym składnikiem dla kobiet, ponieważ nieraz jest ona nazywana witaminą urody. Doskonale dba o wygląd zewnętrzny. Jako że odpowiada za rozwój i regenerację błon komórkowych, potrafi przyspieszyć gojenie się ran i doprowadzić do zniknięcia blizn. Większe jej dawki mogą też odegrać rolę kuracji przeciwtrądzikowej. Witamina A potrafi zmniejszyć ilość wyprysków oraz zahamować ich dalszy rozwój.
Teraz już wiadomo, jakie witaminy ma pomidor, ale warto jeszcze wspomnieć o tym, że jest on zdecydowanie najlepszym źródłem potasu. Potas jest z kolei minerałem odgrywającym wiele ważnych funkcji w organizmie. Dba on o równowagę wodno-mineralną, zapewnia skórze prawidłowy odczyn, a oprócz tego potrafi obniżać ciśnienie krwi. Jako że doprowadza do lepszej syntezy białek jest również wartościowym składnikiem w okresie budowania masy mięśniowej. A to oznacza, że pomidory powinni jeść wszyscy, którzy regularnie ćwiczą na siłowni.